

Nie na-żarty
Nie na-żarty
Kulinarne wycieczki, przepisy i ciekawe historie o ludziach i ich smakach. Niezwykłe dania, wyszukane produkty i miejsca, które możemy odwiedzić, nie opuszczając własnej kuchni. Jedzeniowe tradycje, ale też moda w kuchni i dania królujące w mediach społecznościowych

Pizza z ananasem
Dlaczego Włosi nie akceptują pizzy z ananasem, picia cappucciono po 11 i śniadań na słono? Matteo Brunetti, polsko-włoski kucharz podkreśla ważną rolę włoskich babć we włoskiej kuchni oraz błonnika w ich diecie. O włoskie menu wypytywał Kamil Jasieński.

Japońskie afrodyzjaki
Japońska kuchnia to nie tylko sztuka kulinarna, ale też sztuka miłości."Wystarczy spojrzeć na sushi. To drobne i sensualne formy, które rozpalają zmysły i można się nimi nawzajem karmić" - mówi szef kuchni Bartek Leszczyński, z którym rozmawia Weronika Puszkar.

Ania Pastuszka zaczynała od sosów
Ania Pastuszka to dziennikarka, blogerka i scenarzystka, która o gotowaniu opowiada w prosty sposób. Prowadzi kanał o nazwie „Do SchrupAnia”. Na swoim kanale pokazuje ciekawe przepisy na łatwe i szybkie dania, które może przygotować dosłownie każdy. A wszystko zaczęło się od sosó...

A po godzinach robią kozie sery
Przed nami niezwykła podróż po Warmii i Mazurach – przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu. Naszą przewodniczką jest Ewa Michalska szefowa kuchni, autorka książki „Dzikie historie. Kuchnia”.

Tradycje kulinarne Polski
Kuchnia dworska, sarmacka, regionalna – jakie są korzenie tradycji kulinarnych w naszym kraju, jakie znaczenie w niej miały domowe obrzędy wokół świątecznego jedzenia? Jaką kulturę kulinarną przekazywały sobie rodziny z pokolenia na pokolenie? Kuchnia Polski od czasów dawnych Sł...

Miód może stać na półce do końca życia
Czy wiesz, co łączy miód, alkohol, sól i ocet oraz świeże owoce?-nie mają terminu ważności. Co możemy jeść po terminie? Czym jest bombaż? Czy konserwy są wieczne? Która pleśń jest dobra? Jak poznać podrabiany miód? Spożyć do, spożyć przed- jak czytać etykiety? Z Joanną Sękul i M...

Jerozolima- tam zjesz falafel idealny
Falafel, burka, pita, precel, chałka, Sabih, hummus, szakszuka - to dania, które są coraz bardziej znane w Polsce, a pochodzą z Bliskiego Wschodu i można je zjeść w Jerozolimie. O przenikaniu się kuchni i religii w Izraelu opowiada Marcie Hoppe Bartek Kieżun, autor książki "Jeroz...

Jak zrobić tort najlepszy na świecie?
W październiku 2023 roku odbyły się w Mediolanie Mistrzostwa Świata FIPGC w dekorowaniu tortów. Pierwsze miejsce wywalczyły Angelika Chwyć i Renata Martyna. Tematem tegorocznych zmagań cukierników była „muzyka narodu”. Jacy artyści pojawili się na zwycięskim wypieku Polek i jak ...

Kulinarne zwiedzanie z Jakubem Juszyńskim
Można podróżować kulinarnym szlakiem. Ale nie trasą restauracji, ale na przykład miejsc, gdzie dane smaki powstają. Czy jedzenie może nas przenieść tam, skąd ono pochodzi? Kulinarne podróże to nie tylko wyprawa do dalekiego kraju, ale też egzotyczne smaki w moim domu. O wytwarzan...

Hummus idealny i falafel jak marzenie
Jak przyrządzić orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubeh? Jak nie zepsuć hummusu, co zrobić, żeby falafel nie rozpłynął się na patelni i jaki problem możemy mieć z chlebkiem pita? Zaglądamy do kulinarnego przewodnika po Bliskim Wschodzie - „Dukkah, kum...
z 2